top of page

story als startpunt

StoryArtPaper zijn de drie stappen die ik gebruik tijdens mijn kunstzinnige proces om online, lekker vanuit huis, expressie te geven aan dat wat in jou leeft.


Story staat voor het verhaal. Het is het startpunt van waaruit je gaat werken en kan van grote invloed zijn op hoe de rest van het proces gaat.

De keuze welke variant op het startpunt je gebruikt hangt af van de volgende vragen:


  • welk gebied wil je onderzoeken?

  • welk startpunt spreekt je aan?

  • wat heb je nu nodig/waar heb je behoefte aan?

En zelfs als je geen antwoord weet op deze vragen is gewoon een startpunt kiezen altijd goed. Het gaat namelijk om het gehele proces, het startpunt is maar een onderdeel.

Weet dat wat in jou leeft altijd een uitweg zal proberen te vinden.


Ik heb wel eens een startpunt gekozen waar ik vervolgens helemaal niks mee kon. Ik merkte dat er wrijving in mij omhoog kwam, zelfs aversie. Met dat gevoel ben ik toen aan de slag gegaan. En tijdens de volgende stap kwam ik uiteindelijk toch weer met het thema

van het startpunt in aanraking.


Tijdens StoryArtPaper online gebruik ik een variatie van vijf startpunten die je kan gebruiken bij de eerste stap.

De eerste stap blijft een verhaal, maar welk verhaal het wordt is dus verschillend.

Hier mijn vijf startpunten:


Beeldverhaal:

een geleide meditatie in verhaalvorm waarbij je in gedachten op pad gaat om een fantasie-omgeving te verkennen. Deze start helpt je om in een ontspannen houding te komen. Je luistert naar het verhaal en laat je gedachten gaan. Soms ga je helemaal mee in het verhaal, soms merk je dat je gedachten een bepaalde kant op willen. Hoe dan ook kom je uit bij een beeld of gevoel die je mee kunt nemen naar de volgende stap.


Kaart trekken:

Archetype-kaarten, coach-kaarten, tarotkaarten, dagkaarten. Het maakt niet zo heel veel uit welke kaarten het zijn als er maar een afbeelding op staat. Deze kaarten zitten vaak vol betekenis en soms is het fijn om de uitleg die bekend is erbij te weten. De eerste indruk, de kleuren, de elementen die erin zitten en jou aanspreken… allemaal prachtige startpunten.Yoga:

Yoga is meer dan alleen de houdingen die we het vaakst beoefenen tijdens de yoga-les. Naast deze asana’s (zo noemen we de houdingen) heeft yoga ook thema’s (bijvoorbeeld de Yama’s en Niyama’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama’s) zodat zelfs als je niet van de houdingen op een matje uitvoeren bent, je toch met yoga kan starten voor je StoryArtPaper proces.


Muziek:

Muziek doet iets met ons. Het kan een gevoel oproepen, zoals vreugde, droevenis, aversie of verlangen. De muziek kan verbonden zijn met herinneringen en je terugvoeren naar dat ene moment. Muziek kan ontspannen of juist opzwepen. Muziek kan blokkeren, frusteren of juist motiveren. Wat muziek ook met je doet, het is een prachtig startpunt voor je StoryArtPaper proces. (Volgende week een blog hierover online, mis hem niet!)


en als laatste:

Je eigen verhaal:

Sommige situaties vragen erom om pas op de plaats te maken en te gaan tekenen en schilderen. Het lijkt dan alsof het maken van jouw kunst zomaar begonnen is, maar het verhaal zit in je en wil er (nu even zonder woorden) uit. Soms schrijf ik steekwoorden op of ontdek ik in mijn dagboek dat er weer een verhaal is dat in kleur uitgedrukt moet worden. Vaak zitten daar best heftige emoties onder, emoties die onze taal nog niet gevonden hebben. Dat is oke, want kleuren, texturen en kunstzinnige expressie helpen er uiteindelijk woorden aan te geven.


Na het kiezen van het startpunt ga je aan de slag met je materialen. Het spelende kind in jou mag er nu kleur aan geven. En als de creatieve fase ten einde is, is het tijd om je werk een aantal vragen te stellen. In deze blog vind je er 14.


Welk startpunt spreekt jou aan?11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page