top of page

samen tekenen is leuker

Er is een nieuw ritueel ontstaan in de afgelopen lockdown. Het tekenen voor bedtijd. Mijn zoon kan heel druk zijn in zijn hoofd en als ik de beurt heb om hem naar bed te brengen, betekent dat dat hij een uurtje mij helemaal voor zichzelf heeft terwijl zijn vader zijn zus naar bed brengt. Dat uurtje mag hij kiezen wat we gaan doen en aangezien hij zijn schermtijd vaak al verbruikt heeft (ja, wij hebben strikte afspraken over de hoeveelheid van kijken en gamen, in verband met overprikkelbaarheid) kiest hij de laatste tijd voor samen tekenen.


Want samen tekenen is leuker dan alleen. En dan kiest hij een onderwerp waar we over tekenen. Draken, auto's, dinosaurussen en monsters vooral.


Het begon met het meetekenen van filmpjes die voordoen hoe je een plaatje opzet. Maar daar kwam ook nog wel eens frustratie bij kijken. Je zag niet goed hoe het precies gedaan werd vanwege de camera hoek, het ging te snel of er was gewoon teveel in ge-edit voor een kind. En er was toch wat schermtijd bijgekomen (wat op zich niet erg is, tenzij je een overprikkeld kind naar bed moet brengen, dan baal je als ouder)Dus begon ik te laten zien hoe ik het deed. En dan tekende hij na, of hij vroeg of ik het lichtjes op zijn tekening wilde opzetten. Dus zo pakten we het aan. Iedere avond een tekening. Soms ging ik in op meerdere tinten van een kleur te gebruiken, soms ging het puur om vorm. Dan bekeken we weer goed hoe iets eruit zag, of we kozen een bekend figuur (Toothless, Donald Duck, Bliksem McQueen, de dinosaurus uit Tot Story) om te tekenen. Ik denk dit een manier is om een kind te helpen nog beter te worden met tekenen.Ik prijs iedere tekening die hij maakt en we hebben van de deur naar de gang een wall of Fame gemaakt waar zijn mooiste werken hangen. Hij kiest welke erop komen en als ik een favoriet heb, vraag ik of ik hem mag ophangen. Vaak komt het erop neer dat 90 procent minimaal een week hangt. We bewonderen ons eigen werk en benoemen wat er goed aan is, wat we de volgende keer liever anders doen en hoeveel moed, focus en liefde we erin gestopt hebben.


Mocht je zijn werk willen volgen dan kan dat op deze Instagram account @creatievenathan. Want net als mama, wilde hij ook een digitale plek om zijn werk te laten zien.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page