top of page

Pauzeren?

Laatst kreeg ik de vraag of je ook de fasen van Story Art Paper kunt doorlopen als je ertussen een pauze zou nemen. En dan bedoelen we niet een pauze om een slokje van je drinken te pakken (ik blijf je herinneren te hydrateren) maar een langere pauze. Een pauze waarin je de kinderen van school haalt, gaat lunchen met een vriendin of er opeens een week omvliegt.


Goed nieuws en slecht nieuws. Ja, het leven loopt zoals ze loopt en daarom zul je misschien niet altijd anderhalf uur of langer de tijd hebben voor kunstzinnig werk. Dat hoeft niet te betekenen dat je het daarom maar niet moet doen, want een pauze nemen, en het later weer oppakken is zeker te doen.

StoryArtPaper projecten kunnen grote projecten zijn, waarbij je al schilderend meerdere lagen ontdekt bij jezelf en aanbrengt op het doek. Dan is je story je eigen verhaal waarbij je jezelf wilt uitpellen als een ui.


StoryArtPaper is een drie-fasen-proces waarbij je bij de laatste fase (Paper - het moment van freewriting) erachter komt dat dat ook weer als start kan zijn voor nog een ronde. Dan wordt het geschrevene bij Paper de Story zijn voor een nieuw proces.


Dat je dan even pauzeert om later te herlezen wat je geschreven hebt, kan dan als nodig aanvoelen, als een logische stap.Maar wat je reden ook is om je kunstzinnig proces te pauzeren, denk dan aan het volgende:


Ieder StoryArtPaper proces is een moment opname. Ook al kun je de gevoelens oproepen van toen, ook al is het een algemeen onderwerp van de mensheid, hoe het nu in jou leeft is nu en dat zal straks weer anders zijn, omdat je dan ouder en wijzer bent (al is het maar een uur).


Maar toch is pauzeren mogelijk om het daarna op te pakken.

Als je na je pauze het weer wilt oppakken, heb ik een aantal suggesties voor je om weer in het kunstzinnig proces te komen:

  1. Werk je met muziek, zet dezelfde muziek weer aan.

  2. Bekijk je kunstwerk van een afstandje en vraag je kunstwerk wat het nog nodig heeft. Formuleer het antwoord niet, maar sluit je ogen, pak de kleur zo willekeurig mogelijk. Het antwoord wat je kunstwerk nog nodig hebt, bestaat niet uit woorden.

  3. Werk je met een beeldverhaal, schrijf dan kort op wat je nog van het beeldverhaal kunt herinneren of herbeluister het beeldverhaal voor je verder werkt.

  4. Leg je hoofd tegen je kunstwerk en adem een paar keer in en uit. Sluit je ogen en wacht af, zonder plannen te maken. Wees benieuwd welke kleur je gaat pakken.

  5. Is je pauze tijdens de Paper-fase? herlees dan niet je tekst, maar schrijf de zin: Na de pauze die ik nam, zie ik mijn kunstwerk als een… en maak de zin af.


Iedereen heeft wel eens een pauze nodig, ook tijdens een kunstzinnig proces. Voel je er niet schuldig om. Pauzes kunnen net zo creatief zijn als het werk dat je doet.


Pak het op als je er weer de energie voor voelt om het goed op te pakken. Tot die tijd: Fijne Pauze!34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page