top of page

Monsters

You may find yourself facing ogres and tigres and other things with 'grr' in their name, but you are fierce and mighty and they don't stand a chance.

Charlie Jane Anders


Toen mijn kinderen bang werden voor monsters onder hun bed of spoken in het donker heb ik nooit ontkent dat ze er niet waren. Dat kon ik niet, want ik kende het gevoel van het onbekende dat angst op riep maar al te goed. Dus bedacht ik plannetjes om de monsters te verslaan of zelfs vriendjes met ze te worden.


Zo kwam een pot appelmoes met lepel onder het bed te staan. Monsters zijn goed eetbaar met appelmoes. En de lepel is ook handig als wapen, als ze echt lastig worden. We gaven namen aan de spoken, zodat we vrienden met ze konden worden (dit idee heb ik van Casper, het vriendelijke spookje)


Maar het gaf me ook een verse blik hoe te kijken naar mijn eigen monsters. Nam ik mijn gevoel wel serieus of wuifde ik het weg dat ik, nu eenmaal volwassen, niet meer bang mocht zijn voor de spoken?


Nu ik mijn monsters nog eens onder de loep ging bekeken, bleek er een algemene angst onder te zitten; wat als ze erachter komen dat ik niet zo goed, leuk en fantastisch ben als ze dachten? Ik zat dus behoorlijk mezelf in de weg en creerde daardoor onbewust situaties die ik zelfs monsterlijk eng vind (gesprekken op het werk, ruzie door miscommunicatie in relaties, gespannen situaties).


Natuurlijk kon ik wel gaan omdenken, zo van: wat nu als ik inderdaad zo goed, leuk en fantastisch ben? maar dat voelde mij als het omzeilen van de achterliggende emotie. Het is tenslotte iets waarvan ik weet dat anderen dit ook hebben. Het blijkt zelfs dat 65% van de vrouwen en 35% van de mannen dit hebben, en ze noemen het het imposter syndrome. Toen had mijn angst opeens een naam!

Dus ik ben mijn angst een plaatje gaan geven.


En al tijdens het schilderen merkte ik het: als ik het kan, dan kan ik dus ook die gesprekken aan, die miscommunicatie uitwerken tot alle partijen het snappen en de gespannen situatie wat lucht geven.


Zo, één monster down, more to go. Eens kijken of de aanpak ook bij de andere monsters werkt! Keep you posted.

zwart doek met mysterieuze vlekken en ogen
monsters - processchilderij

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page