top of page

moedig als een krijger

Soms heb je moed nodig om jezelf onder ogen te komen. Het masker laten zakken is doodeng. Jezelf in de spiegel kijken… Er zijn manieren om te durven kijken naar wat er is… en zonder oordeel mogen zorgen voor wat nodig is.


Moed zit tussen angst en gewoon doen in.

Het kan heel lastig zijn om stil te staan bij wat is en niet uitvluchten te zoeken. Ik vond het lastig dingen toe te geven. Ik durfde niet want dan was ik pas echt een mislukking. De moed zonk me in de schoenen, alleen al bij de gedachte. Het ging om dingen die niet lukken, hoe vaak ik het ook probeer. Toegeven dat ik professionele hulp (lees: therapie) nodig had. Vertellen aan mijn business coach wat ik nou echt moeilijk vond aan het opstarten van een eigen bedrijf. Maar ik bleef het weer, links of rechtsom, mezelf tegenkomen. En dan was ik in tranen, of juist heel boos.


Want als ik de moed niet had om het te ondergaan, dan mis ik ook het zien van de mogelijkheden om te groeien. En ook al schrijf ik dit zo op, ook al weet ik het, het doen is het allermoeilijkste!


Daarom begon ik met wat ik wel durfde. Yoga en tekenen.

Mij hielp het om de krijgers in de yoga-asana’s er weer bij te pakken.

Yoga kent verschillende asana’s die in het Nederlands vertaald zijn naar krijgers.

Virabhadrasana heten ze en ze zijn genummerd. De ene krijger is niet moediger dan de andere krijgen en ze kunnen elkaar complimenteren in een prachtige flow van beweging en ademhaling bij de yoga.


Arjunaop het slagveld van Kurukshetra

Het doet me denken aan de Bhagavad Gita, een boek waar ik me doorheen geworsteld heb, zoals de hoofdpersoon Arjuna. Arjuna komt in dit boek op het slagveld van Kurukshetra tegenover zijn familie en vrienden te staan. Hij moet met de ene helft tegen de andere helft van hen ten strijde trekken om de heerschappij over zijn land terug te krijgen. Hij krijgt pittige lessen te verweken van zijn vriend en god Krishna.

Ook bij hem zakt de moed in de schoenen.

Hij leert weer een krijger te zijn om deze

tweestrijd aan te kunnen en op te lossen.


In een Virabhadrasana, de krijgerhouding, bouw je fysiek moed op. Het gaat om balans en concentratie. Je voeten stevig in de grond, een stevige fundering. Je handen kunnen in de aanvals-energie staan, of juist in de verdediging energie. Door het allemaal aan te bieden en uiteindelijk met deze moed klei aan te pakken, stroomt de kracht van lijf naar klei en daarna weer van klei naar lijf. Na de klei weer in beweging komen, vind ik dan ook een must. Er is zoveel energie gegeven en ontvangen, maar er gebeurd tegelijkertijd zoveel in het hoofd dat we juist terug keren naar dat lijf, de beweging en soms wagen we zelfs een dansje.


En dan heb ik de kracht ontvangen. Maar dan ben ik er nog niet. Ik zal het moeten ondergaan. Gelukkig voel ik me krachtiger door wat ik geoefend heb.


Krijg je na het lezen van deze blog ook zin in CreaYoga, klik dan even hier, en kom het gerust eens uitproberen.6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page