top of page

het ademen van creativiteit

Adem jij als je beweegt?

Natuurlijk adem je, terwijl je beweegt. Maar hoe bewust doe je dat? Iets in jou gaat door met de borst uitzetten, de longen vullen, zuurstof uit de lucht halen, aan je rode bloedcellen plakken om vervolgens het restant weer uit te ademen, de middenrif gaat omhoog, de buik zakt wat naar binnen, misschien zakken zelfs je schouders iets.

Dat deel van jou dat verantwoordelijk is voor het kloppen van je hart, het stralen van je ogen en het delen van je cellen, regelt dit, als jouw bewustzijn zich laat afleiden door andere zaken.


Maar als je bewust ademt, dan is er opeens iets/iemand in jou die dit kan observeren. En die zelfs schijnbare controle over het ademhalen kan uitoefenen!

Je kan het zelfs synchroon laten lopen met je bewegingen. Deze bewegingen kun je zelfs steeds geavanceerder maken (bijvoorbeeld van yoga-houding naar yoga-houding bewegen op de ademhaling).

Maar wat doet dat met je lijf en je hersenen?

Onderzoek toont aan dat je met je ademhaling de structuur van je hersenen kunt aanpassen. Door bewuster te zijn van je ademhaling, kun je je ademhaling verbeteren (diep, langer) waardoor meer ontspanning ontstaan. Deze ontspanning verlaagt het stressniveau en verhoogt de creativiteit.


Bewust ademhalen helpt ook om de focus te vergroten. In het begin ben je snel afgeleid, terwijl het ademhalen doorgaat, maar naarmate je vaker bewust bent van je ademhaling train je je focus. Deze focus kun je dan weer inzetten op andere momenten in je leven.


Je creatief uiten gaat als een ademhaling. Bij echt ademhalen kan je niet enkel inademen. Dan ga je dood. Zo ook bij creativiteit. Als je alleen maar inspiratie zoekt, kennis tot je neemt, in de leer gaat bij anderen en hun technieken kopieert, komt er geen kunstzinnigheid uit jouw. Op een gegeven moment moet je aan de slag, hoe eng ook, om je eigen kunstzinnigheid vorm te geven.

Maar alleen maar creëren gaat ok niet. Dan komt het punt dat je leeg bent en niet verder kunt. Op zo'n moment is het tijd om weer nieuwe inspiratie op te doen en nieuwe kennis te vergaren.


Op de ademhaling tekenen is dus meer dan alleen maar ademen en tekenen. Het is focus toevoegen om je creativiteit in de hersenen aan te zetten. Het is inspiratie vinden in de beweging die jij maakt, terwijl je je kunstzinnig uit. Al deze elementen zorgen dat jouw geademde kunstwerk bij het StoryArtPaper proces een stap is om in jouw eigen kracht te gaan staan.4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page