top of page

Geuren kleuren

Ademend tekenen zorgt voor inzichten over controle voelen over de situatie en controle loslaten. De vloeiende beweging van ademen heeft iets weg van eb en vloed en tijdens het werken met waterverf komt die beweging van het water terug op papier.

Maar ademen is meer dan de beweging van de longen en tijdens een kunstzinnig proces waarin de ademhaling wordt ingezet, kan ook geur een rol gaan spelen. Daarover gaat deze blog.


Al zul je geuren nooit kunnen tekenen en kleuren nooit kunnen ruiken, er is wel een link tussen kunst en geur. Geur helpt je namelijk weer in je lijf te komen. Ruiken is verbonden aan ademen. Bij ruiken moet je inademen. Je wordt je opeens bewust van wat je inademt, namelijk die geur. Je neemt iets wat buiten je is echt in je op. Je kan door iets te ruiken het gevoel hebben overrompeld te worden, overmand te worden. Dat is logisch; je moet namelijk altijd ademen. Je kunt niet zeggen: ‘i wil niets ruiken, ik hou daarom even 5 minuten min adem in.’ Je blijft gedwongen het te ruiken. Dat is typisch aan het ruiken, zolang je gebonden bent om te ademen zul je ruiken. Je ademhaling geeft de geur bovendien door aan het circulerende bloed. Dat is als het ware een oerfenomeen van het ruiken, dat dwingende karakter. Als er een geur is, kun je er niet aan onttrekken.


Geuren ruik je eigenlijk nooit alleen met de neus. Omdat geur wat met je doet. Wetenschappers hebben allerlei testjes gedaan wat voor invloed geur heeft op het gedrag van mensen. Geuren kunnen zelfs tijdelijk zijn; na een tijdje ruik je niet meer of het in de kamer stinkt. Geuren roepen herinneringen in zich op. Geur roept aversie of verlangen op. Daar schilderen en tekenen we graag over. Maar uiteindelijk wordt het een afspiegeling van die geur. De geur zelf kunnen we niet verbeelden.


En dat maakt het kunstwerk in het proces interessant. Hier zitten de inzichten verborgen. Door te ruiken en vanuit die ademhaling te tekenen ontstaan er basisvormen op weg naar een tekening met een verhaal. Door het verhaal vervolgens op te schrijven ontdekken we een nieuwe betekenis van de wereld zien door de ogen van de geur.12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page