top of page

een notitieboekje voor het slapengaan

Al sinds ik begonnen ben met mijn doelen stellen voor ieder jaar wil ik ook graag een avondritueel waarin ik een moment neem om stil te staan bij mijn dag en deze bewust af te ronden. Volgens onderzoek heb je veel baat bij een avondritueel om je slaap op te wekken, de dag af te sluiten en echt tot een goede nachtrust over te gaan.


Omdat ik dol ben op notitieboekjes heb ik mijn antwoord ook gezocht in notitieboekjes. Zo kwam ik verschillende ‘een regel per dag’ tegen en heb ik een variant ervan aangeschaft. Bijna iedere avond schreef ik erin voor langere periode.

Door iedere keer een moment te nemen om te schrijven, gebeurde bij mij niet wat de bedoeling was: hoofd tot rust. Ik kreeg creatieve ideeen die soms een loopje met me namen tot geweldige verhalen die ik wilde onthouden of gebruiken voor later. Dus helaas, niet geschikt voor mij om de dag mee af te sluiten.


Ik zag de Change Journal van Luechtturm 1917 voor het eerst liggen in Rotterdam terwijl een vriendin een nieuwe bullet journal uitzocht (een uitdaging voor mij, want ik zie dan zoveel mooie notitieboekjes die ik zou willen hebben). Ik kocht hem toen niet. Ik kocht de roze variant pas in Keulen. Ik heb de Engelse variant.


De volgende dag ben ik in de Change Journal begonnen. De Change Journal is in verschillende kleuren uitgevoerd, ik heb de roze, het heeft twee leeslinten zoals je van een Leuchtturm, de uitgever, kunt verwachten, net als het vak achterin om dingen te bewaren.


Tim Jaudszim legt in duidelijke bewoording uit wat het voordeel is van het onderzoeken van methoden om aan goede gewoontes te werken. Want dat is wat de Change Journal biedt; 24 methodes om op verschillende vlakken te werken aan jezelf.

Aan het begin van iedere methode legt Tim uit hoe het werkt en in welk geval het je voordeel kan zijn op deze manier te werken.

Zo kun je je waterinname bijhouden, een week lang je dankbaarheid uiten op papier, een digitale detox doen, je gewoontes onderzoeken, een pitch schrijven in eenvoudige stappen, een leeslijst maken en bijhouden hoeveel je leest, oefenen in nee zeggen, de pomodoro techniek uitproberen of het Eisenhower principe toepassen.

Via deze link kun je voorbeelden zien.

Veel varianten kun je ook in de avond vullen, zoals je dankbaarheid en wat je hebt gedaan en nog wilt gaan doen de volgende dag.


Omdat het boek zo uitgebreid is, dat het voor mij best nog wel een gedoe is om te vinden wat ik die avond nodig heb, legde ik het snel aan de kant en pakte het niet meer op. Helaas dit boek is dus niet voor mij tijdens de avond.


Tijdens moederdag kreeg ik het prachtige notitieboek van Vertellis. Het zit in een bewaardoos (en bij mij zat er een kaart met gedicht bij) en heeft een leeslint. Ook zit er achterin een bewaarvak waar alvast 2 kaarten in zitten om 2 opdrachten die in het boek zitten makkelijk uit te voeren.


Iedere avond schrijf je op hoe je dag geweest is, wat goed ging en beter kon en waar je dankbaar voor bent Het zijn kleine schrijfvakken dus ik schrijf vooral woorden op, soms korte zinnen. Ik geef iedere dag een cijfer.


Er staan ook opdrachten in, zoals een affirmatiekaart maken en iemand die je al een tijd niet meer gesproken hebt een lief bericht sturen. De opdrachten, die bedoeld zijn om je leven te verrijken, heb ik nog niet gedaan omdat ik die vaak overdag weer vergeet.


Het fijne aan het boek is dat ik ook gerust een avond kan overslaan, ik mag zelf namelijk de datum invullen.


Na het invullen start ik mijn luisterboek en zet deze op sluimermodus, zodat het verhaal na de gewenste tijd (meestal 15 minuten) hij stopt. Soms val ik meteen in slaap, mijn oordopjes nog in, soms net wat later. Ik heb gemerkt dat het ook afhangt van hoeveel tv ik ervoor heb gekeken. Beeldschermen hebben duidelijk invloed op mijn nachtrust.


Wat doe jij om je dag af te sluiten? Wat kun je echt niet overslaan om in slaap te vallen?

Vertel het me op Facebook of op Instagram


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page