top of page

DIY of art from the heart


DIY staat voor Do It Yourself. Lekker zelf doen. Bij creativiteit houdt dat vaak in dat je half voorgedrukte materialen in een knutselpakket koopt, een stappenplan van een filmpje volgt of je eigen versie maakt naar het voorbeeld van een professional.

Dit doet al wat af aan het creatieve brein. Het is namaken van een voorbeeld. Het draait om een eindresultaat die van te voren vast staat.


Wat gebeurd er als je nog steeds wel je eigen kunst maakt, maar met materialen waar je alle kanten mee op kunt. Je volgt geen stappenplan, de materialen zijn niet voorgedrukt of voorgeknipt. Je maakt het met je ogen half gesloten. Je maakt Art From Heart, vanaf nu AFH.Ik kan je alvast één ding verklappen: mocht je stemmen in je hoofd hebben die wel eens negatief tegen je praten? Ze zullen wat harder praten. Mocht je onzeker zijn over de uitkomst, dan groeit nu eerst even je onzekerheid. Misschien staat de manier van werken je zelfs tegen, omdat je nu al de overtuiging hebt dat hier niets moois van kan komen.


Geloof me, het hoort bij het proces, zo vaak als ik het al gedaan heb, iedere keer ga ik door de fasen van AFH heen. De fasen kennen geen volgorde, maar zijn er allemaal iedere keer weer:

  • onzekerheid over hoe te beginnen of hoe het eruit gaat zien

  • een stemmetje in mijn achterhoofd die het steeds heeft over hoe stom dit is en wat anderen wel niet van me zullen denken

  • frustratie omdat… nou ja, om alles wat er gebeurd en niet gebeurd

  • enthousiasme omdat er iets ontstaat

  • verrast omdat er iets gebeurd wat leuk is wat ik niet had verwacht

  • twijfel of ik moet stoppen of moet doorgaan

  • rust en stilte en dan… flow


Terwijl ik vorige week nog tekende na een yoga les, een symbolisch werk met gebruik van meerdere materialen, zo tekende ik de dag erop mee met verschillende filmpjes van youtube. De ene keer dus meer creativiteit dan de andere keer. Die ene keer DIY, die andere keer AFH.


Als je je wilt verbeteren in je vaardigheden zonder al te veel geld uit te geven, dan is youtube ideaal. Er staan duizenden filmpjes van zowel professionals als amateurs die stap voor stap uit leg geven over uiteenlopende zaken. Het is soms duizelingwekkend en ik heb me deze week er echt in verloren. Ik vergrote mijn kunde door middel van deze DIY filmpjes.


Ik denk dat beide tegelijk kan bestaan. Maar ik nodig iedere DIY’er aan om eens AFH te gaan. Ga voor proces, in plaats van product.En nu ben ik op zoek naar filmpjes op Youtube waar mensen hun proces durven te laten zien. Hoe ontstaat hun schilderij. Hoe dansen, zingen, frustreren, ademen ze naar het proces van creativiteit?


Of heb ik een gat in de markt van Youtube gevonden?


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page