top of page

een StoryArtPaper proces

Toen ik voor het eerst de cirkels van de Archetypen zag, wist ik: deze kaarten wil ik ook. Ik heb geen enkele tarotdeck, laat staan dat ik wel eens een kaartje leg. Dat laat ik anderen over. Maar toen ik deze cirkels zag, spraken ze me enorm aan. Inmiddels zijn ze al een tijdje binnen en heb ik iets leuks eraan ontdekt. Deze prachtige cirkels, vormgegeven door Kim Krans kunnen een prachtig startpunt zijn voor een StoryArtPaper proces. Dat ga ik eens uitproberen!


StoryArtPaper staat voor de drie stappen om dankzij je kunstzinnige werk meer inzicht te krijgen in wat er in jou leeft.


Story is het startpunt en is een verhaal. Het verhaal buiten jou is het makkelijkst. Dit keer heb ik gekozen om een kaartje te pakken en dat als startpunt te nemen. Het kaartje en zijn betekenis wordt dus het verhaal, de Story van het proces.


Dit keer trok ik het kaartje: De poëet.

Volgens het bijbehorende boekje is het werk van de Poëet om intensief te voelen en daar niet bang voor te zijn. Poëten zoeken de waarheid tot in de donkerste hoeken van de wereld. Er is behoefte aan reflectie in alle eerlijkheid. Soms luisteren anderen niet naar het werk van de Poëet, maar de woorden die hij/zij gebruikt zijn universeel en zalvend voor wie het nodig hebben. Zijn/haar werk is nooit klaar.Kijkend naar het kaartje krijg ik inspiratie aangereikt en de betekenis van het kaartje helpt mij om me te verbinden met mijn innerlijke authentieke bron aan levensenergie. Van daaruit ga ik dan in creatie.


Art is de naam van het onderdeel creatie. In dit geval kies ik voor een stuk waterverf papier van 13 x 13 cm. Maar ik gebruik niet alleen waterverf. Ik heb pennen, potloden, verf en kwasten klaar liggen. Ik heb de kaart bekeken, ik heb de tekst gelezen, maar nu richt ik me helemaal op wat er op het papier gebeurd. Alles mag gebeuren!


Iedere keer als mijn gedachten gaan naar een oordeel, denk ik: oordeel en ga juist door. Ik maak de stappen van achtergrond, globale vulling en dan de details. De details duren het langst.


Uiteindelijk stop ik. Opnieuw lees ik wat de kaart betekend en bepaal ik mijn drie schrijfpunten. Het is tijd voor de laatste stap:


Paper is de stap waarbij er geschreven gaat worden. Ik schrijf en de pen mag niet meer van het papier voor de komende 10 minuten. Als ik niet meer weet wat te schrijven, schrijf ik dat op. Ik kan ook de zin beginnen met De Poëet zegt:... en dan verder schrijven.


Ik schrijf zinnen als:

  • De unieke eigenschappen van de Poëet zorgen voor een unieke relatie met creativiteit.

  • Alles krijgt kleur, zelfs het donkerste gedeelte krijgt licht. Zolang er maar tijd voor is.

  • Ik heb aandacht nodig. Lieve zachte aandacht om een wond te helen. Ik heb een poëet nodig die lieve woordjes fluistert, de juiste dingen zegt.

  • Verbinding kan pas ontstaan als er ruimte is in hoofd, hart en handen.


En uiteindelijk vat ik de drie pagina’s die ik vol schrijf samen in een klein gedichtje:


niet alles is
licht maar nog wel liefde
als het zichtbaar wordt
met wat ruimte
in hoofd, hart en handen.

En het inzicht dat ik had? Ik heb meer inzicht gekregen in hoe hard ik gegroeid ben als persoon de afgelopen maanden. Ondanks het verlies van een vaste baan, de mentale problemen en daarnaast de wereldse zorgen waar we allemaal mee te maken hadden heb ik stappen gezet waar ik trots op mag zijn. Ik ben een eigen begonnen, heb therapie genomen en net als vele met mij wat stappen gezet om in de wereld van nu voor mezelf te zorgen opdat er ruimte is om ook voor anderen te zorgen. Ik mag trots op mezelf zijn.

En dat ben ik dan ook, terwijl ik naar het gemaakte kaartje kijk. Ik zie de plant, die groei symboliseert.


Lijkt het jou ook leuk om een StoryArtPaper proces mee te maken? Iedere vrijdagavond gaan we in een leuke groep online om te ontdekken wat in ons leeft en hoe je dat (creatief) kunt uiten. Meer informatie of meteen opgeven? Klik hier.8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page