top of page

De essentie op papier

Bij het kunstzinnige proces StoryArtPaper eindig je met een schrijfopdracht. Dit deel van het proces noem ik Paper, omdat het schrijven op papier helpt de verbinding van hart naar hand in stand te houden.


Meteen een disclaimer. Je hoeft tijdens een freewriting niet op papier te schrijven. Het is geen moeten. Tikkend achter de laptop ontstaan bij mij ook de leukste teksten en schrijf ik net zo graag, en op sommige momenten zelfs liever dan met pen op papier. Ik weet dat er duizend en één redenen zijn om niet op papier te (kunnen) schrijven en die zijn allemaal valide. Maar in deze blog hou ik het even op schrijven op papier. Onderzoek voor jezelf hoe je dit om kunt vormen, mocht je kiezen om op een andere manier je teksten te creëren.


Meestal schrijf ik met mijn dominante hand. Het is tenslotte niet voor niks mijn dominante hand. Maar mijn niet-dominante hand is verbonden met mijn niet-dominante hersenhelft waar mijn onderbewustzijn sterker aanwezig is. Door te schrijven met mijn niet dominante hand, al is het maar een paar regels, activeer ik dat deel in mij dat het meest verbonden is met mijn intuïtie. Ik schrijf dan ook hele andere dingen op. Door daar weer op in te gaan met mijn dominante hand, kan het zelfs gebeuren dat ik een dialoog op papier krijg.


Schrijven na het creëren van een kunstwerk is bij StoryArtPaper nodig om het kunstwerk aan het woord te laten. Ik stel een vraag, of gebruik een startzin. (Ik schreef daar deze blog al over)


Na het vrij schrijven heb je een flinke lap tekst en is het tijd om naar de essentie te gaan. De essentie van het verhaal of de essentie van je kunstwerk. Door bij het doorlezen al woorden te onderstrepen met de intentie deze te gaan gebruiken in een kort gedicht heb je de eerste stap gezet. Daarna schrijf je een Elfje of Haiku.


Een Elfje is een gedicht bestaand uit 11 woorden.

Regel 1: 1 woord

Regel 2: 2 woorden

Regel 3: 3 woorden

Regel 4: 4 woorden

Regel 5: 1 woord


Een Haiku is een Japans gedicht waar het vooral draait om de lettergrepen. De haiku bestaat gewoonlijk uit 3 regels van ongeveer 5-7-5 lettergrepen.


Schrijf jouw gedicht en laat de regels van de Haiku of Elfje los als dit nodig is voor jou. Een woord of zin uit deze gedichtjes is de kern van jouw proces. Hoe gaaf is dat! Daarom vind ik het leuk om mijn gedichtje op de achterkant van mijn kunstwerk of op een mooi

versierde kaart te schrijven en die erbij

te houden.9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page