top of page

Crea-Licht

Het licht vieren als symbool van de zon of het eeuwige leven is van alle tijden. In Noord-Europa horen daar versieringen bij van dennentakken en altijd groene hulst. Niets is magischer dan kaarsjes ontsteken in een donkere kamer! Eigenlijk laaf je je dan aan het zonlicht. Vroeger waren de kaarsen van bijenwas (nu kun je er nog steeds aan komen) en door deze te branden laaf je je aan zonlicht door bijenvolken vergaard tijdens vele vlieguren. Bijen werden ook wel lichtwezens genoemd. De schaduwen die kaarslicht werpt horen er natuurlijk ook bij, want als het niet donker zou zijn, zou je de warme gloed van het kaarslicht ook niet zien. Iets om over na te denken.


De zonnegroet is de beweging van licht ontvangen en daarna weer aarden. De zonnegroet wordt traditiegetrouw gedaan ademend in beweging zijn. De beweging van zonlicht ontvangen om daarna het te brengen naar de aarde. Een prachtige beweging nu de zonnewende is geweest en de dagen weer langzaam langer zullen worden. Voor mij is de zonnegroet ook een manier om bewust het licht te zien in mij. En als het me niet lukt om dit licht te zien om het dan te mogen ontvangen door een grote zon te tekenen en naar het hart te brengen.


Licht zorgt ook voor verbinding. Mensen gaan samen om een vuur heen zitten. Mensen voelen zich over het algemeen beter, lichter, met andere mensen. Licht, in vorm van kaarsen of lampjes, zijn vaak onderdeel van een feest. En een feest vieren we graag samen. Ik steek graag kaarsjes aan in deze tijd, juist als we gaan eten of als er vrienden op bezoek komen.


De zonnegroet doen samen met anderen is dan ook een dynamiek die veel mensen fijn vinden. Je verbinden met die bewegingen die op de ademhaling gedaan worden. Ik ben ik in verbinding met de ander. Jij bent jij in verbinding met mij. In het begin van de zonnegroet zwaar voelen, maar door hem te herhalen en de versie te kiezen die nu bij jou past, wordt het steeds meer een meditatie in beweging.


Deze tegenstelling van hard en zacht is ook te vinden in het werken met softpastel. Dit krijt is zacht en bij een vluchtige aanraking met papier heb je een zachte tint. Hoe harder je drukt, hoe harder de kleur. Ik vind het heerlijk om luchten te tekenen met softpastel. Van licht naar donker werken en weer terug. Door met de kleuren te vegen, breng je adem in je tekening. Licht, donker en adem, allemaal elementen die juist nu je terug kunnen brengen naar waar jij staat op dit moment, dit jaar. Het doen van de zonnegroet kan met vele aanpassingen om het simpel en zacht voor jezelf te houden. Ook het ontdekken van het materiaal is al voldoende om te spelen, en helpt bij het zacht zijn voor jezelf. Maar het niet te zwaar, soms zijn deze (nog) donkere dagen al zwaar genoeg.


Zo komen elementen samen tijdens creatieve yoga, het ademen tijdens de bewegingen van de zonnegroet, het licht en het donker, het ontvangen en het aarden. De kaars, de zonnegroet en uiteindelijk de pasteltekening.17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page