top of page

buig naar de grond

Yoga kent een aantal vooroverbuigingen die zorgen dat je hoofd dichter bij de aarde komt terwijl je voeten nog op de grond staan. Deze energie is mooi te gebruiken om te gebruiken bij het tekenen met krijt of verf. Het gegrond blijven zowel tijdens de yoga als tijdens het tekenen is een must.


Onze voeten hebben punten onder zich om hierbij het contact met de aarde altijd te behouden. Deze plekken zorgen voor een opwaartse energie zodat we rechtop kunnen staan. Zo kunnen we vanaf ons gezichtspunt de boel overzien. Door ons voorover te buigen, brengen we het hoofd richting de aarde, terwijl onze voeten ook nog contact maken met de aarde.


In yoga zijn de afbeeldingen van de vooroverbuiging altijd te zien met de handen bij de voeten. Dit hoeft natuurlijk niet. Ik wil van het idee af dat je al flexibel moet zijn voordat je yoga doet. Flexibiliteit in het lichaam wordt vergroot door het beoefenen van asana’ s (de yoga-houdingen) maar het is eerder een bij-effect dan dat het een voorwaarde of doel is. Flexibiliteit vergroten in de geest is ook een groot gevolg van yoga, maar zelfs dit geldt niet voor iedereen. Yoga is geen therapie, hoe therapeutisch het ook kan werken.Je bewust worden van hoe je staat, zorgt voor een verdieping in je voeten die aarden met de grond. Door vanuit de heupen een buiging te maken tot de kruin richting de grond wijst, zorg je voor een strekking in de hamstring. De hamstring is de grote spier die via de achterkant van de benen naar de billen loopt. De grote rugspieren krijgen ook een stretch, wat niet voor iedereen prettig voelt. Door je knieën te buigen, haal je de druk eraf.


Wanneer we de energie van de aarde missen, zijn we vaak overal met onze gedachten, behalve in het hier en nu. En het hier en nu is het enige waar we daadwerkelijk zouden moeten zijn. Door bewust te worden van hoe je staat, rechtop of in een vooroverbuiging, gaan de gedachten dan ook naar het proces van de voeten die in contact zijn met de grond.


Van een vooroverbuiging naar een rechte staande houding is snel gaan niet te adviseren. Sommige mensen worden dan draaierig of licht in het hoofd en gaan vlekken zien. Daarom is oprollen, waarbij de aandacht bij de voeten blijft een rustige manier om wervel voor wervel de rug te rechten en weer te gaan staan. In gedachten het groeien van de wortels van in de voeten is een mooie stap naar de uiteindelijke kunstzinnige oefening: de wilgenboom.


Een boom heeft allerlei vormen. Vooral de wilgenboom is een mooie boom om als beeld te nemen bij de vooroverbuiging. De wilg is verankerd en krachtig, maar buigt haar takken naar beneden om ook hiermee richting de grond te gaan. Na een yogales waarbij vooroverbuigingen een centrale plek hebben gekregen, is het schilderen of krijten van een vorm die eerst omhoog gaat en dan weer naar beneden, zoals een 8 of vlindervorm een mooie verlenging. Hier kan zelfs de beweging van onder naar boven en weer terug, circulair worden.

Daarna een wandeling door de natuur is een goede manier om je aandacht in het hier en nu te verankeren. En het is een mooie afsluiting van het aarden in beweging en kunst tot in het dagelijkse.


Zin om het uit te proberen?

CreaYoga geef ik vanaf februari op vrijdag en zondag , nu ik een eigen plekje heb gevonden. Zowel echt op locatie in Dordrecht als online. Nog een week wachten en de tickets komen online!


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page