top of page

Jouw kunst op social media


Ik volg op social media best veel kunstenaars (professionals en zelfbenoemde). Wat me opvalt is dat het plezier in tekenen een beetje ondergesneeuwd raakt onder het resultaat. Zelfs ik maak me er wel eens schuldig aan. Maar moet het resultaat niet juist ondergeschikt te zijn aan het plezier. En hoort bij dat proces niet het gevoel van plezier, verwondering, nieuwsgierigheid en enthousiasme?

Heb jij ook die prachtige kunstwerken gezien. Laatst zag ik designers werken gemaakt door mensen die beweren slechts amateur te zijn. De tekenen lijken perfect, hebben een filtertje gekregen en zien er prachtig uit. Ik merk dat ik daar ook enorm mijn best voor doe. Maar daarbij verlies ik, en met mij anderen, het plezier uit het oog. En zo kwam ik op de vraag:

Telt plezier hebben in het tekenen ook in social media?

Natuurlijk is niet te checken of de maker wel plezier had in het werken. Maar 90 procent van wat er getekend wordt, vindt niet eens een plek op social media. Aan de ene kant logisch. Moeten we al onze kindertekeningen erop gooien?

Misschien wel...

Ik ben van mening dat als je plezier hebt gehad in je werk, je de tekening op social media kunt zetten. En zitten er schoonheidsfoutjes in, so be it.

Ik denk dat foutjes misschien meer waard zijn. Zoals het goud in de japanse kommetjes die gevallen en weer gemaakt zijn. Het zijn kunstwerkjes, het geeft menselijkheid aan de kunst.

En vaak zie jij de foutjes, niet je volgers. Krijg je toch een naar bericht, onthou, haters always be haters. Deze mensen voeden je innerlijke criticus, dat weet ik. Zoek niet hen op, maar je fans, al zijn het ‘maar familieleden’. En ga weer terug naar het plezier. Je had zoveel plezier in het maken. Was dat niet de eerste reden waarom je tekende? Moet dat niet de enige reden blijven waarom je tekent?

Veerle (5jr) heeft veel plezier gehad in het maken van deze tekening


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page