top of page

Nieuwe doelen voor 2018


Het laatste maand van 2017 is begonnen. Tijd om eens na te gaan denken over mijn doelen voor 2018. Of ik mijn doelen in 2017 nu wel of niet haal, 2018 is een nieuw jaar, dus tijd voor nieuwe doelen.

In 2017 heb ik Yuval Abramovitz horen spreken op het Happinez festival in Fort Voordorp. Deze Israeliet maakte op zijn 16e zijn eerste doelenlijst en is er daarna niet meer mee opgehouden. Hij kwam er achter dat doelen stellen zijn leven positief veranderde en tijdens het festival en in zijn boek ‘De lijst’ legt hij uit waardoor dat komt.

Hij begint zijn verhaal met hoe hij zijn lijst opstelt. Hij stelt 10 doelen voor de komende 400 dagen. Dit zijn duidelijke, zeer gedetailleerde doelen. Vervolgens zet hij het op social media. Hij ziet social media als zijn eigen persoonlijke krant met al zijn volgers als lezers. Dankzij social media kunnen we communiceren met vele anderen overal vandaan. En dat betekent ook dat deze mensen weer mensen kennen. En zo kan het balletje gaan rollen voor hulp bij het behalen van een doel.

Hij leert al snel dat het uitwisselen van hulp om de ander ook zijn doel te laten halen, zorgt voor wederzijds begrip en een band. Via zijn website http://uv-tlv.com/en/the-list-blog/ kun je meedenken en meedoen aan het bereiken van zijn doelen, maar je mag ook je eigen lijst toevoegen. Het is inmiddels een community geworden van mensen met een doel in hun leven.

Ik krijg zin om aan mijn lijst van doelen te werken. Maar ik leer in ‘geluk is D.O.M.’ van Patrik van Hees dat doelen stellen alleen niet voldoende is. Wat Yuval al wel doet, maar Patrik echt uitwerkt is het verzamelen van de juiste mensen om je heen. Mensen die je steunen, mensen die met je meedenken en je gelukkig maken door er simpelweg te zijn. Daarnaast vindt Patrik Oplaadpunten net zo belangrijk. Oplaatpunten zijn dingen die je doet om weer energie te krijgen, zodat je gemotiveerd blijft om je voor je doelen te gaan. Hierbij moet je denken aan leuke dingen doen met vrienden, boeken lezen en een bad of warme douche nemen één van de bekende tips. Maar denk ook aan: naar de kapper of nagelstudio gaan, een massage krijgen, kroelen met je huisdier of een filmavondje op de bank. Uitrustpunten zou je ze ook wel kunnen noemen. Want het behalen van een doel kan velen als het beklimmen van de hoogste berg. Daar stop je ook bij ieder kamp om op krachten te komen.

Ik heb zo’n oplaatpunt ook als doel gesteld: 18 boeken wil ik lezen dit jaar. Ik weet dat ik dit haal als ik gewoon genoeg oplaadpunten voor mezelf inbouw. Tenslotte heb ik dit jaar tijdens het moment van schrijven al 21 boeken uit. Yoga is ook zo’n oplaadpunt. Ik wil ook zeker een yogadoel er weer in hebben. Lijkt me heerlijk!

Andere ideeen zijn het uitwerken van een Daily Greatness Journal, een cursus gaan doen, 18 gezinsuitjes en 52 items weggeven aan anderen. Ik heb ze nog niet alle 18 rond. Maar daarbij kan Yuval me wel helpen. Die heeft een stappenplan om tot 18 concrete doelen te komen. Ik laat het jullie weten als ik alle 18 doelen heb.

Welke doelen heb jij voor 2018?

Leuk om zelf te lezen: the lijst - Yuval Abramovitz


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page