top of page

Creatieve kwetsbaarheid en social media


Ook al begin ik met het boek De kracht van kwetsbaarheid door Brene Brown, toch is dit niet helemaal een bookreview. Na het uitlezen van het boek, bleef het onderwerp kwetsbaarheid me fascineren.

Ik nodig je uit om eerst haar tedx te kijken, het filmpje waar ze ook mee begint in dit boek en de gevolgen die dat had voor Brene Brown, onderzoekster naar schaamte. Ze voelde zich zo kwetsbaar. En dat zorgde voor bijzondere wendingen in haar leven. https://youtu.be/X4Qm9cGRub0

Daarover schrijft ze in dit boek De kracht van kwetsbaarheid. Na het lezen van het boek, kwamen er een paar situaties in mijn leven, die lijken verder te gaan op het thema kwetsbaarheid.

Je kwetsbaarheid laten zien, is opeens niet alleen moedig, maar blijkt ook opeens zeer gewaardeerd. Zo blijken foto’s van vetrolletjes van sporters minstens net zo vaak geliked te worden op instagram als hun slanke fotoversies. Moeders krijgen meer positieve reacties op hun verhaal over de verandering van hun lichaam na de bevalling, dan negatieve.

Maar als ik dan kijk naar de kunstwereld, lijkt het toch een moeilijk iets; laten zien hoe kwetsbaar je bent tijdens het proces van kunst maken. Kunst is het eindproces, kunst moet mooi zijn. In ieder geval op social media.

Daarom ben ik StoryArtPaper begonnen. Ik wil niet kijken naar het eindresultaat. Door er een tijd aan te verbinden die maar net genoeg is om het te doen, ben ik niet productgericht, maar procesgericht. Nee , het is lang niet altijd mooi wat ik maak. En ik geef eerlijk toe dat ik dat soms moeilijk vind. Ook ik hou van mooi. (Ik heb nog niemand meegemaakt die niet houdt van mooi. Zelfs als ze zeggen dat ze van lelijk houden, bedoelen ze daarmee: ‘dat wat jij lelijk vindt, vind ik mooi.’) Maar ik wil weten wat het proces met mij doet. Ik ben nieuwsgierig waarom er gebeurt, wat er gebeurt.

Dus laten we daar naar kijken, iedere (creatieve) uitdaging weer. En het boek? Dat heb ik weggegeven aan iemand waarvan ik na een gesprek met haar dacht: dit is echt een boek voor jou!


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page