top of page

Mijn eerste me-date


Mijn eerste date met mezelf was een treintocht naar Apeldoorn om daar een bezoek te brengen aan de Royal Talens-fabriek en een workshop aquarellen te volgen.

Royal Talens maakt schilderbenodigdheden onder de namen Van Gogh, Rembrandt, Bruynzeel en nog vele anderen.

Het bedrijf werd opgericht in 1899 door oud-bankier Marten Talens, als Talens & Co., een Nederlandse fabriek voor verf, lak en inkt. Hoewel men aanvankelijk slechts kantoorbenodigdheden maakte, ging men in het begin van de 20e eeuw ook over op de fabricage van Rembrandt olieverf. In 1904 veranderde de naam in Talens & Zoon, daar zoon Hildebrand Talens nu compagnon werd. Export naar de Verenigde Staten en naar Rusland vond al plaats vanaf 1905. In de Verenigde Staten werd in 1912 een verkoopkantoor gevestigd. Ook de fabriek breidde uit en in 1920 werd overgegaan op stoomkracht. Ook werd er een plaatselijke inktfabriek overgenomen en nam men een eigen blikfabriek in gebruik. In 1927 werd een nieuw hoofdkantoor gebouwd, waarvan P.W. van den Belt de architect was. Het is tegenwoordig een industrieel monument.

Ik kreeg een rondleiding door een oudere dame die jaren als personeelsmanager had gewerkt op de fabriek zelf. Ze kon veel vertellen over de ins en outs van het bedrijf en had ook leuke persoonlijke verhalen. Maar helaas was ze niet altijd even vriendelijk naar de bezoekers die haar rondleiding volgden. Zo werden vragen als dom bestempeld en moesten we opschieten, juist op het moment dat we iets mochten uitproberen van de machinewerkers.

Het was bijzonder te zien hoe heftig pure pigmentpoeder als kleur is. Het mengen zelf stond op pauze, maar de machines zagen er reusachtig uit. Het vullen van tubes verf ging heel snel, terwijl het vullen van de blokjes aquarelpasta nog met de hand gedaan werd, wel door 5 man tegelijk om het bij te houden.

Na de rondleiding kregen we een gezonde lekkere lunch om daarna samen met juf Merel aan de slag te gaan met ons nieuwe setje aquarel. Het was heerlijk om aan de slag te gaan. Ze begon heel leuk over hoe ze ons wilde laten richten op het proces, i.p.v. het resultaat en hoe we resultaatgericht werken konden loslaten. Een hele leuke oefening had ze daarvoor. Maar toen ze ontdekte dat er toch iets in haar ogen fout ging, reageerde ze zeer negatief en luid, waarbij ik denk dat dat niet bevorderlijk is om de motivatie van beginners vast te houden.

Ze heeft verschillende leuke ‘reis-manieren’ laten zien, zodat je terwijl je onderweg bent met bus of trein toch de mooiste kunstwerkjes kunt maken. Ideaal nu we allemaal een aquarel-reisset mee naar huis kregen.

Al met al een geslaagde eerste date met mezelf.

Nog 3 te gaan dit jaar, wat zal ik nu eens gaan doen?


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page