top of page

Book review: Carry on en leef


Book review: Carry on en leef - Glennon Doyle Melton

Achterkant:

In een wereld van Instagramfilters en Photoshop is hier de frisse wind van Glennon Doyle Melton. Ze omschrijft zichzelf als 'bijna beschamend schaamteloos' met een duidelijke missie: de waarheid vertellen. Oók als die pijnlijk is. In 'Carry On en Leef' blikt Glennon Doyle Melton terug op haar leven so far - ze is nog maar net veertig.Twintig jaar lang nam ze haar toevlucht tot overmatig eten, alcohol en drugs, totdat ze koos voor het leven. Met vallen en opstaan, dat wel. Haar (eigenzinnige) geloof speelt daarin een belangrijke rol. Vermakelijk, herkenbaar er vooral vol levenswijsheid, die Melton schijnbaar achteloos tentoonspreidt. Een inspirerend boek over compassie en kwetsbaar zijn.

Het boek is column-achting opgezet. Dat maakt het makkelijk het boek weg te leggen en weer op te pakken. Toch hebben de columns een rode draad. Het gaat iedere column een stukje beter of ze doet weer een stap terug en probeert verwoed de goede moeder, vrouw en mens te worden die ze graag wil zijn.

Ze heeft het ook veel over vergeving. Zelf-vergeving vooral, omdat die het belangrijkste is. Zo schrijft ze dat mensen haar het hardst kunnen raken op de gebieden waar ze zichzelf nog niet voor vergeven heeft.

Haar idee over God als de kracht dat leven steeds creëert (in een hoofdstuk noemt ze God gewoon Moeder Aarde, want ze is van mening dat het woord God niet voldoet aan wat zij bedoelt, omdat het woord ook op een andere manier gebruikt wordt door gelovigen) is iets waar ik aan kan relateren, ook al ben ik geen christen. Ik vind haar ruimdenkendheid binnen haar eigen religie juist prettig.

Haar worstelingen in het leven, die in het begin heel groot zijn/lijken omdat ze van de drugs en de drank af probeert te blijven en later de kleine worstelingen die het soms heel moeilijk maken niet weer terug te keren naar dat pad, zorgen dat het boeiend blijft. Je kan er iedere verslaving voor invullen. Ook eten, consumeren, seks of wat dan ook. Iedere verslaving is een uitvlucht zoeken voor problemen, vindt zij.

Ik heb na het lezen van dit boek, meteen haar nieuwe boek gekocht: ‘Carry on en heb lief’. Ik heb het net binnen en ik kan niet wachten tot ik het kan lezen. Het raakt me op zoveel vlakken, als moeder, kunstenaar, vrouw en mens. Als je door de wat eigenzinnig religieuze passages heen kan lezen of daar gewoon geen moeite mee hebt, kan ik je dit boek van harte aanbevelen.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page