top of page

REWORK - Jason Fried


In 2017 wil ik 17 boeken te lezen. Om je op de hoogte houden schrijf ik steeds een kleine review over het boek dat ik uit heb. Laatst heb ik dit boek uitgelezen:

Rework - Jason Fried en David Heinemeier Hansson

Op de achterkant staat:

Fried en Hansson hanteren een eenvoudige bedrijfsfilosofie: hou het simpel, wees transparant en eerlijk. Met die filosofie in gedachten schreven ze dit boek: Rework is een no-nonsensboek voor deze tijd.

Fried en Hansson bewijzen dat een bedrijf heel succesvol kan worden zonder mission statement. Zonder eindeloze vergaderingen, en met medewerkers die gewoon aan het einde van de dag naar huis gaan, in plaats van twaalf tot veertien uur op kantoor zitten. In deze tijd is een goed idee meer waard dan een duur consultancyrapport. Informatie moet je delen en naar je klant moet je luisteren. Rework is het boek voor iedere (startende!) ondernemer.

Dik maar weinig tekst

Ook al oogt het boek dik, doordat elk hoofdstuk een volle pagina tekening heeft, is het qua tekst niet veel. De hoofdstukken zijn meestal 2 pagina’s. Kort en krachtig worden de belangrijkste punten uiteen gezet, zoals vergaderen, takenverdeling, E-mail behandelen, klantenservice.

Wat ik er van geleerd heb:

Laatst kwam de vorm van vergaderen ter discussie op mijn kantoorwerk. Hoe konden we dit effectiever doen? Ik heb toen besproken de punten die ik uit REWORK heb geleerd.

  • staand vergaderen gaat sneller

  • Altijd terug naar de essentie, waarom zijn we bij elkaar?

  • Wat is het doel van het onderwerp? (Beslissing, actie, ter informatie)

  • Inkorten van de tijd om te vergaderen zorgt voor efficiënter vergaderen.

Uiteindelijk is niet alles doorgevoerd, maar ik heb wel het gevoel dat ik bewuster vergader.

Ook kwam naar voren dat overgangen van onderwerp waar je aan werkt ook tijd nodig hebben en als je dit jezelf gunt, je meer gefocust bent voor het volgende onderdeel. Dus nu pak ik soms bewust mijn notitieboekje erbij met een outlook voor een kleine doodle om van onderwerp te kunnen veranderen. Voor mij werkt dit om te ontspannen voordat ik me weer inspan. Ik heb dit wel eens moeten uitleggen aan andere collega’s en dankzij dit boek had ik de juiste woorden voor een argument. Ik heb het nu meerdere collega’s al zien doen. Zijn we nu meer tijd kwijt? Nee, juist niet. Door bewust de overgang te maken, gaat de overgang sneller en beter. En dat scheelt juist weer tijd. Heb wel gemerkt dat het niet werkt door even sociaal media af te gaan. Dat slokt juist tijd op die ik hoor te gebruiken aan mijn projecten.

Dit boek raad ik aan aan alle mensen die voor zichzelf willen beginnen. Het motiveert enorm en geeft brandstof tot nadenken over hoe je je product aan de man kunt brengen zonder dat het het idee de kiem in smoort.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page