top of page

Creatief gewicht in de schaal


Ik had laatst een gesprek met een vriendin over onze lijven. Ze vind zichzelf al jaren lelijk in haar eigen ogen . Maar ze realiseerde zich ook hoe dankbaar ze kon zijn. Haar lijf had haar tenslotte wel al zoveel doorstaan. Dus nam ze het lelijkste woord voor haar lijf dat ze bedenken kon en koos een positief woord als tegenhanger. Dat hielp haar enorm om haar kijk op haar lijf te veranderen.

Ik heb sinds mijn bevalling last van mijn lijf. Ik was de 5 kilo van mijn eerste bevalling nog niet kwijt geraakt, was zelfs 3 kilo gegroeid en werd daarna weer zwanger. Wat bij mij betekent dat ik nog meer kilo's aankwam wat tijdens mijn zwangerschap allemaal bij de baby hoorde. Na die bevalling bleef daarvan nog eens 4 kilo hangen, wat blijkbaar toch niet bij de baby hoorde. *slik*

Daar kwamen wat lichamelijke klachten nog bij en een hormonenstorm die maar niet wilde gaan liggen. En toen zei de internist van het diabetescentrum dat ik verhoogde kans had op diabetes type 2, vanwege mijn erfelijkheid, mijn zwangerschapsdiabetes en de kilo's die ik extra met me mee droeg. 'Maar' zei ze geruststellend. 'Voor die twaalf kilo heb je een heel jaar.'

Zij dacht duidelijk anders over afvallen dan ik. Deze dame van het diabetescentrum zag in een jaar 12 maanden om af te vallen. Dat is niet zo! Laat het me even voor je voorrekenen.

In februari krijg je vanwege de liefde chocola. En ik had het plan om op vakantie te gaan. Dan kan ik niet afvallen.

In maart heb ik de meeste verjaardagen in het hele jaar. De hele maand taart afslaan kan ik niet.

Juni is de maand voor het eerste ijsje.

In oktober ga ik weer op vakantie. Oktober en november kent ook die feestdagen om langs de deuren te gaan voor snoep. En december is een feestmaand.

Ik heb dus maar 5 maanden over...

Naast dat ik van bourgondisch leven hou, chocola altijd naar mij schreeuwt (nooit fluistert) dat ik het moet opeten en je een film toch niet met lege handen kunt kijken is minder gaan eten of stoppen met snoepen een hele uitdaging. Nou hou ik heus van uitdagingen, maar ik heb ze niet graag met het woordje NIET erin.

Dus ben ik gaan nadenken hoe ik dit creatief kon aanpakken.

Ik ben dol op creatieve uitdagingen. Ik ben dol op maanduitdagingen. Dus heb ik het volgende bedacht.

Ik heb een nieuwe uitdaging bedacht om mijn voedingspatroon of gedragspatroon aan te pakken, in positieve zin.

  • 8 glazen water per dag drinken

  • brood, pasta, witte rijst, vervangen door linzen, mais, zaden en noten

  • alle het lekkers dat ik wil eten niet eten maar tekenen

  • 30 nieuwe gezonde recepten uitproberen

  • 30 keer op de loopband

  • 30 dagen lang van alles wat ik wil eten de helft eten.

  • Paleo-style uitproberen

Iedere maand doe ik iets.

En ondertussen oefen ik in mezelf vergeven dat ik dat stuk taart op heb, tijdens dat feestje. Of dat ik nu op een keelsnoepje (suikerbommetje) zuig omdat mijn keel zo'n zeer doet.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page