top of page

Book review: PAAZ


In 2017 wil ik 17 boeken te lezen. Om je op de hoogte houden schrijf ik steeds een kleine review over het boek dat ik uit heb. Laatst heb ik dit boek uitgelezen:

PAAZ door Myrthe van der Meer

PAAZ gaat over Emma die in het Psychiatrisch Afdeling Algemeen Ziekenhuis PAAZ) terecht komt. In eerste instantie denkt ze dat er een fout gemaakt is. Ze werkt toch keihard en ze ademt net als alle andere mensen om haar heen. En ze is niet gek, dat weet ze zeker.

Maar al snel krijgt ze door dat haar manier van denken over het leven anders is en het haar ziek maakt. Ze leert andere patienten kennen, waar ze bevriend mee raakt en ook de verpleging vind een speciaal plekje in haar hart. Het is een openhartig boek over depressie en hulpverlening met humor geschreven.

Dat laatste vind ik dan ook heel erg knap. Hierin merk je dat depressie door de schrijfster niet alleen als negatief wordt gezien en ze de humoristische gevolgen ook graag belicht. Aan de andere kant is het inderdaad heel ziek hoe Emma over het leven denkt.

Het is mooi vanuit het gezichtspunt van de patient beschreven hoe zij denkt over haar eigen behandeling en hoe snel ze sommige psychiaters en psychologen doorheeft. Ze kan ze soms mooi om haar vinger winden en zo haar zin krijgen. Ze baalt er dan ook van als ze erachter komt dat de hulpverleners haar bespreken en ze zo op de hoogte raken van haar spel.

Door de humor in het boek, houdt de schrijfster het luchtig en dat vond ik erg fijn.

De heftigheid van een meerdere persoonlijkheidsstoornis die haar vriendin heeft, intrigeerde me en ik heb daarna ook daarover wat artikelen opgezocht en gelezen. Zo leer je nog eens wat.

Ik raad je dit boek aan, als je van het genre humor vs. ziekte houdt.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page