top of page

14 vragen voor mijn art

Een StoryArtPaper proces is een heerlijk proces om weer tot mezelf te komen. Ook al begint de Story buiten mij met een beeldverhaal, een kaartje trekken, yoga of een muziekje luisteren, het zijn tegelijkertijd stappen om dichter tot mezelf te komen. Van daaruit ga ik kunstzinnig aan de slag.


Bij het maken van Art /een kunstwerk voel ik de rust en kan ik de stress even op de achtergrond laten. Het uiten gaat niet via woorden, maar via kleuren en beelden. Het ontstaat nog voor ik weet wat er ontstaat. ‘Fouten’ zijn beginpunten om op voort te borduren. Ik doe maar wat. En als ik dat spannend vind, dan doe ik alsof ik weet wat ik aan het doen ben. Want vaak weet ik het niet (en inmiddels is dat niet zo heel erg meer, maar dat vergt oefening en tijd).


Ik schilder, ik teken, ik knip en plak en scheur en uiteindelijk merk ik: als ik er nu nog wat aan doe, komt het oordeel. Dat is het moment dat ik stop. Even neem ik afstand van mijn werk. Een slok thee of water helpt om weer terug te keren naar het hier en nu. Eten en drinken is heel aards en laat me dus ook weer zakken, als het ware, in mijn lijf.


Dan is het tijd om pen en papier te pakken. Met potlood schrijven helpt ook. Hoe dan ook, schrijven met de hand geeft me meer inzicht dan tikken op het toetsenbord. Dat wil niet zeggen dat er dan geen inzichten komen en als ik weet dat ik langer dan een kwartier ga schrijven pak ik ook gerust de laptop erbij.

Het is tijd om te schrijven.


De laatste stap in het proces is Paper en start met een freewriting.

Een freewriting is een manier van schrijven waarbij je begint met schrijven en je eigenlijk pas stopt als de tijd om is. Ik zet ook letterlijk een wekkertje.

Maar niet altijd zal dan mijn kunstwerk aan het woord komen. Als dat de oefening is, het laten spreken van mijn kunstwerk, zijn er een aantal vragen of zin-starters die helpen.

Ik bespreek in deze blog 7 algemene vragen en 7 startzinnen, maar hoe specifieker gericht om je kunstwerk, hoe specifieker de antwoorden.Vragen die je kunt beantwoorden tijdens de freewriting. Er is geen goed of fout antwoord.

 1. Welke indruk geeft het kunstwerk jou?

 2. Welk gevoel herinner je je nog van toen je het kunstwerk aan het maken was?

 3. Wat waren belangrijke momenten bij het maken van dit werkstuk en waarom?

 4. Wat zegt dit werk over jou?

 5. Welk persoonlijk thema is aan de orde?

 6. Wat zijn hoofd- en bijzaken in je werkstuk en waarom?

 7. Wat zou je naar aanleiding van dit kunstwerk verder willen onderzoeken?


Je kan zinnen afmaken zoals:

 1. Mijn kunstwerk zegt dat ik…

 2. Ik vraag me af of…

 3. Als ik thuis kom dan ga ik meteen…

 4. De kleur/vorm betekent dat ik…

 5. Als ik mijn kunstwerk zie denk ik dat…

 6. Graag zou mijn kunstwerk…

 7. Eigenlijk bedoelt mijn kunstwerk hiermee dat…

En als laatste wil ik nog noemen dat schrijven met je niet dominante hand ook enorm kan helpen. Dus als je rechtshandig bent, schrijf je met je linker hand. Doe dit dan niet te lang, maximaal 5 minuten, want anders is de kans op kramp groot. Als je kramp krijgt, meteen stoppen met die hand en switchen.


Na het schrijven is het tijd om weer even wat water of thee te drinken en het uit te zuchten. Schrijven kan een hele intensieve bezigheid zijn, misschien nog wel intensiever dan de yoga of kunstactiviteit die je eerder in het proces gedaan hebt.


Ik lees altijd door wat ik geschreven heb met een (andere kleur) potlood en onderstreep wat me opvalt of raakt. Vaak zit daar een kern. Zo herken ik al snel het inzicht dat het kunstwerk mij wilt geven. Soms vat ik het in een zin samen, soms maak ik een klein gedichtje, passend bij het kunstwerk.25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page