Boekenlijst 2018

1. Hygge - Maike

Een vrolijk mooi vormgegeven boek over het geluk van Denemarken. Vol praktische tips en uitleg om je eigen hygge-sfeer te creëren en misschien wel wat gelukkiger te worden.

 

2. De eerste vrouw - Susan Smith

Het leven van Geraldine, een operazangeres in het begin van de 20e eeuw en haar relatie met Lou Tellegen heeft de schrijfster uitgewerkt tot een mooie liefdesroman. Alleen door de schrijfstijl was het niet altijd aantrekkelijk om door te lezen.

 

3. Koop een geit - Claudia de Breij

Een vrolijk boek over haar levensvragen die ze stelde aan mensen rond de 70 en de tips die daaruit voort vloeiden. Met een lach en een traan beschrijft ze haar eigen worsteling en die van anderen om gelukkig te leven. Heerlijk boek.

 

4. 54 minuten - Marieke Nijkamp

Wat een spannend boek, vol ziel geschreven. Verschillende personages beleven die cruciale 54 minuten waarin een schoolgenoot met een wapen begint rond te schieten.

 

5. Liefde in tijden van luiers - Jancee Dunn

Als vrouw, moeder en journalist zie Jancee haar huwelijk lijden onder de drukte van het hebben van een gezin. Al haar energie wordt opgeslokt in het hooghouden van de ballen rondom het moederschap, het huishouden en haar werk. Kan haar man dan echt niet even meehelpen? En hoe zet je de knop van verwijten om in een krachtig element om weer als een team te werken aan een gelukkiger huwelijk, een gelukkiger gezin en daardoor ook een gelukkiger leven.

 

6. Verlangen naar verbinding - Brene Brown

Haar nieuwste boek is weer een must om te lezen. Is alles wel zo zwart-wit, moet je niet juist het grijze gebied opzoeken om in verbinding te komen met elkaar. En hoe belangrijk is daarbij het kwetsbaar opstellen en mindful een relatie aangaan? Brene vertelt over haar eigen leven en haar onderzoek naar verbondenheid in een tijd van wij vs. zij.

 

7. Ikigai - Frances Miralles

Hoe geniet je van een lang, gezond en gelukkig leven? Met tips van de oudste mensen van de wereld. Een boek dat makkelijk wegleest en je toch doet nadenken.

 

8. Rockaholic - C.J. Skuse

Een heerlijk tienerboek over je grootste popidool en de waarheid achter fame.

9. How2Talk2Kids - Adele Faber & Ellaine Mazlish

Van dit boek leerde ik een nieuwe manier van conflicten oplossen tussen mijn kinderen. Ik leerde een nieuwe manier van erkennen van hun gevoelens, hen troosten en daarna het oplossen ervan uit handen geven totdat hij aangaven een oplossing aan te geven. Nu spelen ze vaker samen. Dat ze ouder worden, helpt ook. ;)

10. Balans - Goedele Leyssen

Tijdens het lezen had ik het idee dat Goedele me zachtjes de tips toefluisterde. Niet alle tips zal ik uitvoerenmaar aan vele heb ik wat buiten de mat om, maar ook op de mat tijdens yoga. 

11. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt - Haemin Sunim

Dit boek zul je in 2019 terug zien komen, omdat ik hem namelijk nog een keer ga lezen en dan erover ga journalen en ga Buddha Jounallen, zoiets als Bible Journallen maar dan voor andere boeken. Wat een inzichten en wat een liefde.

12. The wild other

Het boek dat ik het minst vond van alle boeken die ik tot nog toe gelezen heb dit jaar. Over paarden, een moeder die het niet meer zitten en op zoek gaat naar haar eigen kracht. Voor haar kinderen. (En dat maakt het dan wel weer mooi)

13. Tirza - Arnon Grunberg

Op een gegeven moment kreeg ik door waar Arnon naar toe wild met zijn hoofdpersoon. Maar hoe dan ook een heerlijk boek voor op vakantie.

14. The Four Tendencies

Dat je een boek aan het lezen bent en erachter komt dat dit overal bruikbaar is. Dat je het gaat toepassen bij je werk, er een presentatie over geeft en al je collega's erin mee krijgt. Dat deed dit boek bij mij!

15. Lunar Abundance

Weer een boek dat je ook volgend jaar terug ziet komen. Ik wil dit doen een jaar lang. De maan volgen en mijn gemoedstoestand. Zijn eiovereenkomsten. Vind ik voldoening, zelfliefde en bewustwording aan de hand van vaste dagen waarop je bepaalde vragen beantwoord? 

16. Kom hier, dat ik u kus - Griet op de Beeck

Het deed me kijken naar mijn eigen rol in mijn gezin. Wie ben ik voor de andere mensen waar ik vroeger dadelijk mee te maken had, en waarbij ik nu de volwassene ben, naast de andere volwassene, en toch hun dochter/zus.

17. Girl, wash your face - Rachel Hollis

Iedere vrouw in een dip, iedere vrouw worstelend met depressieve gedachten, iedere vrouw ongelukkig in haar rol moet dit lezen. Het hielp mij om weer positief te denken over mijn situatie en mogelijkheden te zien om stappen te zetten. Stappen zetten, betekent actie en laat het gevoel van onmacht verdwijnen. 

18. Verlangen naar minder - Jelle Derck

Wat een geweldig boek om als laatste van deze uitdaging te lezen. Het geeft me kracht door te zetten, mijn doelen vol te houden en aan mezelf te werken. Maar ik heb ook eye-openers gehad, waarbij er meteen oefeningen of acties waren om te ondernemen. Een boek om te lezen en om door te geven.